Kezdetektől napjainkig

A kezdetek

Már kisiskolás koromban rajongtam a magyar és az idegen nyelvekért, na meg az olvasásért – versmondó-, szépkiejtési, vagy épp helyesírási verseny nélkülem nem múlhatott el. Nyolcadikosként meghatározó élmény volt számomra, amikor Grétsy Lászlótól személyesen vehettem át az országos Verseghy Nyelvművelő Verseny díját. Ekkor eldöntöttem, hogy mindenképpen a betűk-szavak bűvkörében fogom eltölteni el az életem, mégpedig – szülem mintájára – tanári pályán. Fontos elhatározás volt – majdnem egy évig tartottam is magam hozzá. :) Aztán valahogy átmenetileg csillapult a lelkesedésem, és az egyetemi évek már a közgazdasági karon találtak. A szakmámban helyezkedtem el, újabb és újabb nyelveket tanultam, de az írás (leszámítva a fordítói munkáimat) egy időre háttérbe szorult.

Az újrakezdés

A versek, a mesék első gyermekem születésével kerültek újra előtérbe az életemben. Hamarosan azon kaptam magam, hogy sokszor már rá szabott történetekkel igyekszem elszórakoztatni a kisfiamat. Papírra vetettem az ötleteimet, és sokat csiszolgattam rajtuk (rájuk is fért :)) mígnem úgy éreztem, érdemes lenne szakemberhez fordulnom… Mármint az irodalom terén jártashoz. :) Dr. Balázs Tiborhoz, az Accordia kiadó vezetőjéhez vittem be az első verses meséimet. Az ő biztatása, no meg első műveim megjelentetése után számos pályázatra jelentkeztem. Ezeknek köszönhetően antológiákba kerülhettek verseim, meséim, kipróbálhattam magam a gyermekirodalom, majd a humor területén, de más, „komolyabb” témákban is.

Néhány, számomra különösen kedves elismerés

  • A Rubophen versíró versenyen Karafiáth Orsolya, Turczi István, Péterfy Bori (nem rokon :) ) és Fenyő Iván 24.000 pályamű közül a 30 nyertes közé választotta egyik versemet. (2008)
  • Az Élni jó! pályázaton Nemere István és Tihanyi-Tóth Csaba döntése alapján kerülhettem a legjobbak közé mesémmel. (2009)
  • A Maksa Zoltán és dr. Litkai Gergely nevével fémjelzett, Klebelsberg Kultúrkúria humorpályázaton első helyezett lettem Pozitív gondolatok c. írásommal. (2010.)
  • A Mesélj mindennap! mozgalom keretében a zsűri – Berg Judittal és Geszti Péterrel az élen – a győztes alkotások közé sorolta Kígyóbűvölet c. mesémet. (2012)

Közös munkánk az Alma-együttessel

2008-ban az Alma együttes és a Libero közös altatódal-szövegíró pályázatának díjazottjaként a zenekar megzenésítette Csillagkép c. versemet.

2010-ben az Alma és a Nestlé közös versenyén ismét az elsők közé, és így egy újabb kislemezre kerülhettem Dara-dal c. versemmel. Buda Gábor, az együttes frontembere a díjátadón arra biztatott, hogy küldjek még neki az írásaimból. Innen vette kezdetét közös munkánk, mert nagy örömömre hamarosan egy teljes lemez szövegének elkészítésére kért fel. Azóta rendszeresen együtt dolgozunk, legyen szó dalszövegről, meseírásról (Sárvári mese, Mesetorna Béres Alexandrával és Ganxsta Zolival), moziról (Khumba, Csodabogarak) vagy épp színházi darabról (Almaszósz), nagyon élvezem ezeket a változatos feladatokat.

Dalszövegírás – popzene

Új szerelemként popdalokhoz is elkezdtem szövegeket írni. Ez utóbbi kapcsán köszönöm Orbán Tamás és Szabó Ági szakmai támogatását és elismerő biztatását! És azt, hogy a gondolataimat  olyan művészek tolmácsolásában és zenéjével hallhatom vissza, mint pl.  Zséda, Szandi, a United együttes,  Group ‘n’ Swing, Rakonczai Viktor, Romhányi Áron, Popper Péter, MIss Bee, vagy a Buskanjo,  valamint hogy az Álomutazó megamusical “tartalék-szövegírójaként” a darab háttér-munkálataiba is beleláthattam.

Egyéb

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy 2016-tól a Csukás István-díj zsűritagjaként is hozzájárulhatok ahhoz, hogy folyamatosan új darabokkal gazdagodjon a színházak gyermekeknek szóló repertoárja.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!